“L’evolució de la Calpúrnia Tate” de Jacqueline Kelly

Jacqueline Kelly. L’evolució de la Calpúrnia Tate. Traducció Jordi Vidal i Tubau. La Galera. Barcelona, 2010. 270 pàgs.

L’evolució de la Calpúrnia tate

La novel·la té com a protagonista una nena que viu a Texas. L’acció transcorre a llarg del 1899. Té 11 anys. Es diu Calpúrnia, coneguda familiarment per Callie. És una noia molt inquieta. Li agrada molt explorar, investigar, estudiar i descobrir el per què de tot. Tota la seva família és ben diferent. La seva mare la vol educar de la manera com havia de ser una dona:  havia d’aprendre a cuinar, cosir, a tocar el piano, en definitiva, fer totes les feines assignades a les dones a principis de segle.

Ella és la única nena entre set germans. El seu avi que és una mica misteriós i s’interessa per ella i les seves ganes d’aprendre. Li explica tot allò que vol saber. D’entre els seus set germans és amb en Harry, el més gran de tots, amb qui té una relació més forta. Sempre li dóna consells.

La seva curiositat la porta a voler saber més sobre la natura que l’envolta. Va al biblioteca i pregunta pel llibre de un científic, Darwin, l’origen de les especies, la bibliotecària li diu exasperadament que no tenen aquesta classe de llibres. No és per casualitat que l’autora sempre a principi de capítol posa una cita del llibre de Darwin, L’origen de les espècies.

«―Sisplau, senyora, té un exemplar del llibre del senyor Darwin?

―Què has dit?

―El llibre del senyor Darwin. Ja sap, L’origen de les espècies.

―Has de parlar més alt.

–El llibre del senyor Darwin, sisplau.

Em va clavar una mirada agra i digué:

–Però descomptat que no. No tindria mai tal cosa a la meva biblioteca. En tenen un exemplar a la biblioteca d’Austin, però l’hauria d’encarregar per correu. Això val cinquanta centaus. Tens cinquanta centaus?

-No, senyora.

–A més ―va afegir―, necessitaria una carta de la teva mare autoritzant-te a llegir aquest llibre en concret. Tens aquesta carta?

―No, senyora ―vaig contestar avergonyida.

–Ja m’ho pensava. Ara tinc llibres per ordenar.’’

Finalment el seu germà Harry li proposa que li pregunti al seu avi Walter.  L’avi va ser el que va desenvolupar la plantació i inventa una màquina per tractar el cotó que cultiva a la família. La Calli va entrar al laboratori i va descobrir la seva passió per la natura. L’avi la va portar a la biblioteca de la família i li va entregar un volum dels més famosos llibres de Darwin que la bibliotecària li avia denegat: L’origen de les especies. Es va descobrir que l’avi que tenia una aparència misteriosa va resultar una de les persones més divertides i interessants. I de la manera més divertida i entretinguda li va ensenyar el mètode científic.

El mètode científic és el mètode per poder descobrir coses d’aquell objecte o animal o planta i veure que té o per poder distingir-los entre espècies que és el que fa la Callie.

L’avi i la Callie, un dia que van anar a buscar les flor es van donar compte que hi havia una vicia diferent, una planta que no havien vist en la vida. La van enviar al comitè taxonòmic de plantes que son els que classifiquen les plantes. Els del comitè li van dir que s’anomenaria «Vicia tateii». Per vicia era la planta i Tate era el cognom, tate en llatí es diu tateii.

«Estimats professor i senyoreta Tate.                                                           

Als membres de comitè Taxonòmic de plantes de la institució Smithsonian ens plau d’informar-los que, al cap d’una recerca i un estudi exhaustius, hem conclòs que han identificat una nova espècie de veça peluda desconeguda fins ara. Pertany a la classe de les dicotiledònies, a l’ordre. Flabels, a la família de les papilionàcies i al gènere ‘Vicias’. És costum que aquell qui identifica primer una espècie li posi el seu nom, o que triï qualsevol sempre que no s’hagi utilitzat abans. Per això els suggerim que donin a conèixer aquesta planta com a ‘ Vica tateii’, una denominació que estaria d’acord amb les practiques habituals de la taxonomia. Tanmateix, són lliures d’anomenar la planta com vostès desitgin. L’institut els felicita per una troballa tan perspicaç.

Els saluda científicament, etcètera,                                                                        Henry C. Larivee                                                                                       President del comitè taxonòmic de plantes.»

 

Daniela Andrade 2A

1 comments

  1. Amb la lectura d’aquest llibre crec que hauràs après algunes coses sobre Darwin i allò que la Kalle i el seu avi anomenen “mètode científic”; i també, en aquell llunyà 1900, les diferències que es feien en l’educació dels nois i de les noies. Aquestes darreres estaven destinades a ser esposes. En certa manera Kalle, ajudada pel seu avi, s’hi rebel·la.

Deixa un comentari